• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over houten vloeren

Wat wordt er verstaan onder 'Houten vloeren'?

Houten vloeren zijn vloer delen van puur hout. Vroeger werden houten vloeren gebruikt om de stabiliteit van de woning te verbeteren. Deze vloerdelen werken vast gemaakt op een skelet van planken. Aangezien tegenwoordig huizen niet meer op deze manier gemaakt worden, maar als stabiel opgeleverd worden, is het niet meer noodzakelijk de constructie te versterken door, bijvoorbeeld, houten vloerdelen te installeren. Echter kan dit wel een mooi aanzicht geven. Verder heeft hout als voordeel dat het vuil afstoot, goed tegen vocht kan en levenslang mee kan, mits deze goed behandeld wordt.

Verschillende houtsoorten

Houten vloeren worden onder andere gemaakt van: eiken, kabbes, iepen, beuken, kastanje, grenen, esdoorn, kersen, beuken, populieren, essen. Tropische hardhout van: zwarte kabbes, jatoba, merbau, garapa, cocuspalm.

Illegale kap voor houten vloeren

Met name tropisch hardhout wordt veel illegaal gekapt. Bijvoorbeeld merbau bomen worden illegaal gekapt, verscheept naar China (waar ze niet moeilijk doen over dit soort regels) in hout wordt 'veranderd' en verder verscheept. Zie China trade threatens tropical trees van BBC news. Graag willen wij u wijzen op dat illegale kap van bomen om een reden illegaal is, doorgaans vanwege bedreigde leefomgevingen en anderszins aantasten van ongerepte natuur. Wij allen kunnen een steentje bijdragen door goed te letten op de duurzaamheid van boomkap. Probeer er, aub, zeker van te zijn dat uw houten planken van gecontroleerde afkomst is.

Massief hout

Massief hout zijn houten planken die veelal genageld worden in een vloerskelet.

Parket

Meer informatie over parket

Massief parket

Meer informatie over massief parket

Lamelparket

Meer informatie over lamelparket

Fineerparket

Laminaat

Meer informatie over laminaat

Schoonmaken van houten vloeren

Bij het schoonmaken van houten vloeren is het voornamelijk uitkijken bij wat nĂ­et te doen. Alles wat nodig is, is stofzuigen, bezemen en dweilen met een licht vochtige dweil.