• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over vinyl vloeren

Wat is vinyl?

Vinyl is een scheikunde element dat voor een verschillende toepassingen is gebruikt, bekendste voorbeelden zijn PVC buizen en 'vinyl platen' ook wel LP's. Vinyl voor vloeren werd snel populair nadat het probleem van de daarvoor populairste industriële vloerbedekking aan het licht kwam, namelijk asbest. Grote voordelen van vloerbedekking van vinyl is dat ze goedkoop zijn, slijtvast, makkelijk te onderhouden, makkelijk te vernieuwen en ze in veel verschillende kleuren en motieven op de markt zijn. PVC (polyvinylchloride) wordt gemaakt van vinyl, zie pvc vloeren voor meer informatie.

Waar kan ik vinylen vloerbedekking kopen?

LinkOmschrijving
Leenbakker's vinyl vloerenSinds heel wat jaren is vinyl een zeer gewild materiaal om de vloer mee te bekleden. Vinyl is betaalbaar, makkelijk in onderhoud, geluiddempend en neutraal qua uiterlijk.

Let op!

Greenpeace zegt: 'go-pvc-free', zij claimen dat PVC de "meest giftige substantie is op onze planeet". Ondanks dat pvc net anders is dan vinyl, omdat het gemaakt wordt van chloor toegevoegd aan vinyl (vinylchloride). Volgens Greenpeace worden de termen PVC en vinyl nogal eens door elkaar gebruikt. Onderzoek, uit 2003, heeft een bacterie gevonden dehalococcoides ethenogenes dat vinylchloride kan afbreken in onschadelijke substraten.

Waar wordt vinyl van gemaakt?

Vinyl wordt gemaakt van zout (natriumchloride), ruwe olie en water. In het proces worden gevaarlijke stoffen gemaakt/gescheiden, het resultaat (gegeven aan de juiste EU normen voldaan worden) is wel stabiel. Zie pvc vloeren specialist over hoe vinyl en PVC gemaakt worden en/of whatisvinyl manufacturing of vinyl voor uitgebreide informatie over het productie proces van vinyl en PVC (polyvinylchloride).

Waar kan ik vinyl kopen?

Vinyl vloer leggen

Wanneer u heeft besloten zelf de vloer te leggen, denk er dan nóg een keer over na. Linoleum leggen is moeilijker dan, bijvoorbeeld tapijt leggen, voornamelijk vanwege de vereiste van een absoluut egale ondervloer en dat linoleum kan scheuren. Dus absolute geduld en souplesse is vereist.

Wat heeft u nodig?

Om deze vloer te leggen heeft u een scherp breekmes nodig (wees hier niet té zuinig mee), een metalen liniaal, lijm of dubbelzijdig tape (niet aan te raden wanneer de oppervlakte groter is dan 4x4 meter), bij meer dan één baan houdt vulmiddel bij de hand om de banen aan elkaar te 'plakken'.

De ondervloer

Neem de tijd om de vloer absoluut egaal te maken. Enige oneffenheden zullen, na plaatsing van de vloer, extra tot de aandacht komen. Wanneer het niet lukt de vloer egaal te kregen, denk er dan over na of het mogelijk is een tussenlaag te plaatsen, bijvoorbeeld met MDF of hardboard.

Daadwerkelijk leggen

Vóór het leggen van de vloer, laat het vinyl eerst acclimatiseren door deze enkele uren in de kamer te laten rusten. Dit geeft de vloer tijd om de uiteindelijke afmetingen aan te nemen, deze substantie kan krimpen of uitrekken afhankelijk van vochtigheid. Rol de banen beheerst uit, om scheuren te voorkomen. Wanneer u meerdere banen naast elkaar nodig heeft, leg de volgende baan dan over de eerste heen, en snij met een breek- of stanleymes de tweede baan dusdanig dat de patronen zo subtiel mogelijk overlopen, gebruik om te begeleiden een onbuigbare metalen liniaal om uitschieten te voorkomen. Let hierbij op dat u niet in de eerste baan snijdt. Leg de banen strak tegen elkaar aan, en plak deze met een speciale vloeibaar vulmiddel vast. Bij hoekjes, maak een diagonale incisie, dit maakt het makkelijker om later beide stukken netjes af te snijden. Bij de afwerking aan de muren, houdt de vloer zo strak mogelijk tegen de grond en snij zo recht mogelijk.

Vinyl verwijderen

Bedenk, of vraag, eerst of verwijderen écht nodig is. Deze vloer kan doorgaans goed als ondervloer gebruikt worden. Wanneer deze vloer als ondervloer gebruikt (kan) worden, let dan wel op dat bij het plaatsen van een nieuwe vloer dat de vloer niet te hoog wordt, zodat de deuren over de nieuwe vloer krassen. Voor het daadwerkelijk verwijderen van de vloer en is hij verlijmd, snij dan banen van tussen de 25 en 50 cm, en trek de vloer rustig los van de vloer. Maak het uzelf makkelijker door de onderkant van de vloer vochtig te houden. Trek niet te hard, als dat niet nodig is, omdat dan de onderkant van de vloer vast kan blijven zitten. Probeer met een continue kracht te trekken. Resterende lijmresten zijn te verwijderen met een plamuurmes of een schuurmachine.